fbpx

Stroški pri nakupu nepremičnine

1. STROŠKI INŠPEKCIJSKEGA NADZORA

Ta strošek je v Sloveniji še vedno nepoznan, predvsem pa velikokrat prezrt. V tujini je to nekaj popolnoma samoumevnega, kupci pa si strošek inšpekcijskega nadzora vkalkulirajo v strošek nakupa, enako kot cenilca. Najemite strokovnjaka, ki vam bo nepremičnino temeljito pregledal in vam podal investicijske stroške v prihodnjih letih ter vas opozoril tudi na morebitne napake, ki jih sami niste opazili.

2. STROŠKI PRODAJNE POGODBE

Prodajna pogodba mora biti v pisni obliki in mora vsebovati podatke kupca, prodajalca, zemljiškoknjižno oznako nepremičnine, plačilo kupnine, ZK dovolilo ter roke in način plačila. Priporočamo, da se v prodajno pogodbo vnesejo vsi medsebojni dogovori, npr. oprema. Predstavljajte si, da ste se dogovorili, da v nepremičnini ostane vsa oprema, potem pa na primopredaji ugotovite, da je stanovanje prazno.

3. STROŠKI VPISA V ZK

Ko smo izpolnili vse pogodbene obveznosti, je potreben VPIS v ZK. Hitrejši po času, močnejši po pravici. Če se ne boste vpisali v ZK, boste sami trpeli škodljive posledice, saj ZK deluje po načelu zaupanja. Treba je vložiti ZK predlog, na podlagi katerega sodišče izda sklep.

4. V PRIMERU HIPOTEKARNEGA KREDITA

Sem spadajo strošek cenilca, strošek notarja in strošek odobritve kredita.

5. PREGLED REDNIH STROŠKOV

Priporočamo, da preverite položnice za zadnjih 12 mesecev, predvsem velja to za zimsko sezono (ogrevanje). Preveriti je treba tudi,  koliko denarja se nahaja v rezervnem skladu in koliko se plačuje vsak mesec, ali je na strošek rezervnega sklada že vezan kakšen kredit in kako dolgo se bo odplačeval.

Compare listings

Primerjaj