fbpx

Nakup ali prodaja s posrednikom ali brez?

Nakup ali prodaja s posrednikom ali brez?

Velikokrat se sprašujete, ali opraviti nakup s posrednikom ali brez posrednika. Mi vam bomo tukaj odgovorili: »S posrednikom!«

Ali naj zdaj nepremičnino prodam sam ali naj za to najamem nepremičninskega posrednika? Kakšne koristi imam, če najamem nepremičninskega posrednika? Delo nepremičninskega posrednika ni samo fotografiranje nepremičnine, priprava oglasa in čakanje na kupca. Med ljudmi je razširjeno prepričanje, da nepremičninski posrednik pripravi oglas, ga objavi in čaka na nekoga, ki bo nepremičnino kupil. Pri tem pa bo seveda veliko zaslužil za delo, ki bo trajalo pet minut.  V Sloveniji se manj kot 1/3 nepremičninskih poslov opravi preko nepremičninske agencije, medtem ko je v Evropski uniji ta odstotek nad 50 %, v Ameriki celo nad 90 %. Kaj nam to pove?

Nakup in prodaja nepremičnine sta zelo tvegana postopka. Ljudje se tega ne zavedajo, kasneje pa sledijo zgodbe, ki jih slišimo in beremo, kaj vse se je zgodilo pri nakupu/prodaji nepremičnine: od tega, da so kupili črno gradnjo, da so imeli težave s plačilom kupnine, da ni bila urejena dokumentacija, da ni bil urejen dostop, da ni vpisana v zemljiško knjigo … Predstavili vam bomo štiri razloge, zakaj se odločiti za nepremičninskega posrednika.

1. ZNANJE

Nepremičninski posredniki imajo znanje. To ne pomeni, da vse znajo, saj se še vedno posvetujemo s pravniki, kljub temu pa imamo znanje, ki ga potrebujemo pri svojem delu. Ali veste, kakšen je postopek pri prodaji kmetijskega zemljišča? Ali veste, kako pridobiti gradbeno dovoljenje za nepremičnino, če le-to ni urejeno? Kje poiskati vse informacije? Nepremičninski posredniki se nenehno izobražujejo in spremljajo novosti na področju zakonodaje, prav tako pa je treba vsakih pet let poskrbeti za obnovo licence. Za svoje stranke se potrudimo in raziščemo trg nepremičnin, gibanje cen, stanje s krediti in obrestnimi merami. Trudimo se, da bi s svojim znanjem pomagali vsem strankam in jim olajšali prodajo/nakup svojega doma.

2. DEJANSKO OZIROMA PRAVNO STANJE NEPREMIČNINE

Kaj tukaj mislimo? Vsak nepremičninski posrednik je po zakonu obvezan preveriti dejansko in pravno stanje nepremičnine. Vedeti je treba, kdo je lastnik nepremičnine, to pa moramo preveriti v zemljiški knjigi. So kakšne obremenitve v zemljiški knjigi? Hipoteka? Mogoče kakšne služnosti? So vpisane morda kakšne tretje osebe, ki omejujejo ali izključujejo pravico kupca? V primeru, da so te zadeve vpisane, je treba pridobiti ustrezno dokumentacijo o izbrisu. Predstavljajte si, da kupite nepremičnino, vrednost hipoteke, ki je vpisana na nepremičnini, pa je višja od same nakupne vrednosti nepremičnine. Kaj pa v takšnem primeru? Kupujete hišo, ste preverili dostop do nje? Je cesta javna? Ni? Velikokrat se dogaja, da se dostopi urejajo šele ob sami prodaji, saj so stranke prepričane, da je vse urejeno.

3. PRAVNA VARNOST

Pri pravni varnosti bi poudarili to, da ne pišemo prodajnih pogodb sami. Slišali smo že, da so stranke same sestavile prodajne pogodbe, dogaja pa se, da jo napišejo kar po vzorcu. V prodajni pogodbi mora biti pravilno zapisano zemljiškoknjižno dovolilo, da se stranka lahko vpiše v zemljiško knjigo kot novi lastnik. Pri nepremičninskih posrednikih mora prodajno pogodbo pripraviti oseba, ki je usposobljena za to – torej pravnik, ki tudi stoji za to pogodbo. Pri pravni varnosti bi še dodali, da imamo nepremičninske družbe tudi zavarovanje poklicne odgovornosti. V primeru, da torej pride do napake, imamo za to zavarovano odgovornost. To je zelo pomembna zadeva, ki se je velikokrat ne zavedajo vsi, ampak po Zakonu o nepremičninskem posredovanju moramo nepremičninski posredniki imeti tudi zavarovano poklicno odgovornost.

4. VIŠJA DOSEŽENA CENA

V praksi nepremičninski posredniki dosežejo višjo prodajno ceno, kot če bi jo sami prodajali. Zakaj? Nepremičninski posrednik bo vedel, kakšna je najvišja prodajna cena, ki jo lahko doseže za nepremičnino na določeni lokaciji, zato se bo znal tudi pogajati. Če bo posrednik nepremičnino poznal, če bo vedel za želje prodajalca, bo lahko nepremičnino v času pogajanj zagovarjal in tako dosegel najvišjo ceno.

Pri izbiri nepremičninskega agenta je treba gledati reference, še lažje je, če si agenta izberete preko priporočila. Poglejte človeka, s katerim boste delali. Še vedno kolebate? Posrednik je oseba, ki bo odgovarjala na vse klice strank, na takšna in drugačna vprašanja, včasih ob nemogočih urah, tudi ob koncih tedna. Se želite tega rešiti ali bi dežurali ob telefonu? Izpeljal bo vse oglede, medtem ko lahko vi v miru počnete druge stvari. Uredil bo vse potrebno, da bo za vašo nepremičnino našel kupca. Kdo se bo zavzemal za vašo nepremičnino? Treba je narediti prave slike in opis. Nepremičnino mu je treba predstaviti do podrobnosti, saj bo samo na tak način posrednik lahko prodal vaš dom in ugodil vašim pričakovanjem. Predvsem pa bo posrednik delal  v dobro obeh strank – kupca in prodajalca.

Če imate še kakšna vprašanja ali kakšne pomisleke okrog samega dela nepremičninskega posredovanja oz. agentov, nam pišite. Vprašajte. Z veseljem Vam bomo odgovorili.

Compare listings

Primerjaj