fbpx

7 razlogov zakaj ne kupiti lastne nepremičnine

Slovenci smo ljudje, ki si želimo postati lastniki svoje nepremičnine.

To je vsekakor zelo pohvalno, vendar se je treba vprašati, ali je vse to tudi smotrno. Če pogledamo malo izven meja naše države, ugotovimo, da razmišljajo popolnoma drugače in da lastništvo nepremičnine ni tako zelo pomembno kot pri nas. Zakaj? Našteli bomo nekaj razlogov, zakaj.

1. ALI BOMO LAHKO PLAČEVALI?

Pred nakupom/najemom je treba razmisliti tudi o možnih posledicah, ki bi lahko vplivale na našo likvidnost. Izguba službe je samo eden od mogočih scenarijev. Ko potrošimo še prihranke, pride do neplačevanja hipotekarnega kredita, takrat pa smo prisiljeni sprejemati drastične odločitve – hitra prodaja. Vsi se še spomnimo tudi primerov jemanja kreditov v švicarskih frankih, ki so kasneje številnim povzročali preglavice, saj enostavno zaradi previsokega obroka niso bili v stanju plačevati kredita. Naredite torej analizo želja, potreb in zmožnosti, da vas kasneje ne bo bolela glava.

2. INVESTICIJE

Zavedati se je treba, da je treba v nepremičnino vlagati. Še posebej pri stanovanjskih hišah je tega več, višji pa so tudi vložki – streha, fasada, obnova ali zamenjava kurilnih sistemov … Razmislite, kaj to pomeni za vas. Se seliti v novogradnjo ali rabljeno hišo? Stanovanje z upravnikom ali brez?

3. VEZANOST NA SAMO NEPREMIČNINO

Tukaj mogoče govorimo o službi. Vprašajte se, ali mislite v tej službi ostati celo življenje. Boste z vašo nepremičnino nekako omejili vaše življenjske priložnosti in se vezali na določen kraj? Ali pa boste morda zamenjali službo in se boste vozili recimo vsak dan nekaj ur v službo? Tukaj ne gre samo za strošek bencina, ampak tudi za vaš čas, ki ga boste porabili za pot v službo. Po navadi se torej z nakupom same nepremičnine tudi vežemo na neko službo in zaradi tega ne naredimo določenih premikov v življenju.

4. VARČEVANJE

Kaj velikokrat govorijo starejši ljudje? Nepremičnino bom pustil za svoje otroke. Zaradi tega, kot smo že prej omenili, le-ti bolj ali manj životarijo iz dneva v dan in ne živijo življenja, ki si ga zaslužijo. Razmislite, ali je to potrebno, saj lahko to ne glede na emocije spremenite.

5. STIL ŽIVLJENJA

Tako, kot smo si ljudje različni in imamo različne cilje, tudi različno živimo. Nekateri nenehno potujejo, večkrat zamenjajo službo in se selijo zaradi nje, vi pa morda že načrtujete, da boste pri določeni starosti živeli nekje na morju. V takem primeru ne vidimo smotrnosti nakupa same nepremičnine, saj je treba vanjo vlagati. Vprašajte se torej, kaj si želite v življenju in kaj so vaše sanje.

6. RAZMERJE

Ste morda v nekem razmerju, pa še ne veste, kam točno to razmerje pelje, ste pa skupaj s partnerjem kupili nepremičnino in oba plačujeta hipoteko? V primeru ločitve se takšne nepremičnine bolj ali manj prodajo in velikokrat z izgubo, saj je treba nepremičnino hitro prodati. Seveda vas ne napeljujemo, da se ne odločite za nakup, je pa treba razmisliti, kako se v takšnem primeru lotiti nakupa.

7. KUPIM, KER KUPUJEJO VSI

Ali kupujete nepremičnino samo zato, ker jo kupujejo vsi vaši prijatelji in znanci? Ali ker je to moderno? Dogaja se, da se pred nakupom stranka ne vpraša, kaj sploh dobi za ta denar. Pomembno se je vprašati o smotrnosti. Vsi vemo, kakšne so trenutne cene; če primerjamo 3- sobno stanovanje, ki ga je bilo dve leti nazaj v Mariboru moč kupiti za  80.000,00–90.000,00 EUR, danes stane 140.000,00 EUR … Je takšen nakup smotrn? To se vprašajte seveda sami in ne kupovati nepremičnine samo zato, ker jo kupujejo tudi drugi, saj boste kmalu ugotovili, da ta nepremičnina morda ni primerna za vas, takrat pa jo boste prodali pod ceno.

Trenutno smo v nekem nepremičninskem kaosu, cene se dvigujejo, kako dolgo bo to trajalo, pa seveda ne ve nihče. Tudi pri nepremičninah velja enako kot v življenju – treba je malo razmisliti pred nakupom. Nepremičnina je strošek in tega se po navadi Slovenci na splošno ne zavedamo.

Compare listings

Primerjaj