Na obisku z Mojco - Damjan Murko

Nekategorizirano

Na obisku z Mojco – Damjan Murko 

Na Razlagovi ulici v centru Maribora nam je vrata svojega stanovanja prijazno odprl Damjan Murko. Smo eni redkih, ki nas je spustil tako blizu, v intimo svojega doma. V prostore, kjer se vsestranski umetnik, podjetnik in promotor počuti zares doma. Z vso vnemo, srcem in dušo. 

V nadaljevanju si lahko preberete kaj nam je v zares ekskluzivnem intervjuju zaupal Damjan Murko.

Kje in kako živi Damjan Murko?

Dom je tam, kjer se res počutiš doma. Z vso vnemo, z vso dušo. Ko pridem v zavetje doma, pogledam naokoli in si rečem: »Tukaj sem jaz doma.« V življenju sem se selil trikrat, a nikjer nisem začutil, da bi bil to moj pravi dom. Ko sem kupil kakšno nepremičnino, sem vedno strmel k temu, da kupim še kakšno, saj nikjer nisem začutil tiste topline. Tukaj pa sem res doma, v centru Maribora.

Zakaj sta se odločila za to stanovanje?

Gre za staromeščansko zgradbo, kjer je pridih starinskega in modernega. Jaz ne maram le modernih stvari. Zato sva skupaj z ženo stanovanje opremila predvsem tako, da ni preveč modernih dizajnov. Ker sam nimam izpita za avto, sem si res želel biti v centru. Ko sva si pogledala stanovanje, je bilo še veliko za uredit, zato sva si ga lahko dizajnirala čisto po svojem okusu. Vsi so mi rekli, naj izberem hišo, ker bom tam imel več miru, bom sam svoj gospodar. Jaz osebno pa se v hiši ne vidim. Vsakomur svoje. Ne želim si hiše, da bi si pridobil statusni simbol.

Kako je potekala obnova stanovanja?

Stanovanje se je v celoti prenovilo. Bilo je potrebno ogromno idej in žrtvovanja. Po letu dni še vedno najdem kakšen detajl, ki bi ga lahko spremenil ali izboljšal. To kar je narejeno do sedaj, je približek tega, kar sem si vedno želel. V tem stanovanju je moja duša.

Kako bi opisal stil stanovanja?

Stanovanje ima res poseben stil. Prepletata se starinsko in moderno, kar je na koncu postalo fantastična celota. Obiskala sva veliko galerij, pogledala nekaj umetnin in z njimi izpopolnila svoj dom. Detajli so nama bili zelo pomembni. Pustila sva tudi stare tramove za pridih večnosti.

Kaj v tvojem domu najbolj izstopa oz. je tebi najbolj všeč?

Največji pomen ima zame slika Jezusa Kristusa pod križem. Gre za zelo vrhunsko sliko olje na platnu, izpod rok ukrajinske umetnice, ki jo je ustvarjala kar dva meseca. Vsi so me spraševali, kaj bodo ljudje rekli na to sliko v mojem stanovanju. Jaz pa se za to ne sekiram. Mogoče se lahko s to sliko včasih poistovetim. Tudi jaz sem večkrat v življenju trpel samo zaradi tega, ker delam stvari drugače.  Zato ima ta slika zame zelo pomembno sporočilo.

Bi rekel, da sedaj živiš svoje sanje?

V vseh letih svojega delovanja sem se zgradil kot osebnost. Lahko rečem, da živim v zavesti vsakega Slovenca. Penitriram v njihove možgane že leta in leta. Tudi moj dom priča o tem, kako sem prišel do tega. Zdaj sem res tukaj, kjer sem si vedno želel biti. Tudi vztrajen sem. Če si nekaj zadam, bom to tudi dosegel. Tudi to dela razliko med uspešnimi in neuspešnimi ljudmi. Ko narediš nekaj sam, brez pomoči drugih, to tudi lažje ceniš. Nič ni bilo iz danes na jutri, za vse je bil potreben čas, da sem končno tukaj, o čemer sem sanjal. Moj lik tudi ne strmi k popolnosti. Lahko rečem, da nisem preveč všečen. Mogoče so ljudje začutili mojo pristnost, ki jih pri drugih niso.

Kje preživiš največ časa?

Ravno tukaj, na kraljevem stolu. Ta kotiček sem si zamislil takoj, ko smo se vselili. Tukaj se rojevajo nove ideje, si napolnim baterije in razmišljam. Ta prostor je samo moj.

Ali sta gledala na to, da se oblikovanje in opremljanje stanovanja ter umetniška dela dopolnjujejo?

Seveda. Nisva imela nobene pomoči, vse sva uredila sama. Dizajnerjem sem povedal, da želim stanovanje opremiti in urediti sam. Drugače to ne bi bil več jaz in karakterno ne bi bilo moje. Tudi čistilke nimava, to uredi žena. V tem stanovanju je res moje srce in duša. Celotno stanovanje se prepleta. Tudi moj kraljevski fotelj je narejen po naročilu, da res izrazi moj karakter. Tudi ploščice v kopalnici so narejene v Italiji, prav tako pa cenim mariborske umetnike, zato imam tudi umetnine Irene Polanec. Veliko podjetij mi je zavrnilo izdelavo vhodnih vrat, saj so takšna vrata ponavadi v hišah, zato sem moral biti vztrajen. Nikoli ne kupujem brezglavo, vedno prespim in premislim, če mi to ustreza za v dom.

Imate kakšne plane za konec leta?

Čez vikende sem na odru, čez teden pa veliko potujemo. Zelo rad grem od doma, še raje pa se vrnem. Prazniki, ki prihajajo so družinski. Zato jih bomo tako tudi preživeli. Zelo dolgo sem hrepenel po pravem domu, zato se vedno veselim praznikov doma. Za božič pride tudi praznična dekoracija, za katero poskrbi žena. Sodelujem tudi s cvetličarno, ki pride okrasit stanovanje. Lansko leto smo imeli prvič pravo smreko, letos pa bomo imeli po naročilu izdelane jaslice.

Lahko poveš nekaj več o delovni sobi?

Ustvarjalno sobo uporabljam za sestanke, pogovore in ko se želim umakniti. Želel sem si stanovanje v katerem bom imel svoj prostor kamor se lahko umaknem. Tam tudi ustvarjam, pišem besedila. Prav tako je v nastajanju nov hit, katerega se zelo veselim, da ga lahko delim z vami.

Kako je možno, da so vse tvoje pesmi zadnjih let hiti?

Res imam na zadnjih pesmih več miljonov ogledov, ki so res postali veliki hiti. Moramo se zavedati, da je res težko doseči tako veliko število ogledov. Res pa je, da kdaj kakšna pesem ne postane hit, saj ni realno, da bi bila vsaka pesem tako uspešna. Strmim k temu, da res delam za ljudi, da se sam počutim dobro ob tem in so mi besedila pisana na kožo. Rdeča nit pri mojih pesmih je res zabava, smeh in dobra volja. Razmišljam drugače kot ostali ljudje in ločim privat življenje od javnega. Za štirimi stenami sem oče, mož na odru pa sem človek za ljudi. In to mi res uspeva.

Želiš deliti kakšno misel vsem, ki te spremljajo?

Živi in pusti živeti. Živi svoje življenje in ne sosedovega, ker samo tako lahko najdeš svoj mir v duši in živiš res svoje sanje. 

Celoten intervju si lahko ogledate na našem Youtube profilu s klikom na spodnjo povezavo.

Nazaj

Iskanje nepremičnin